fre. jul 3rd, 2020

Sindre Møllerhaug

Digital media – blogg

Trådløse nettverk på 5 GHz får mye kortere rekkevidde enn 2,4 GHz

3 min read

I januar 2017 kjøpte jeg en ny router. Den nye hadde mye bedre rekkevidde enn den gamle, til tross for kortere antenner. Til gjengjeld hadde den 3 antenner. Den gamle hadde bare to antenner. Det ble for kjedelig med ustabil dekning en halv meter fra routeren i samme rommet.

Den gamle hadde bare 2,4 GHz frekvensen. Den nye har i tillegg 5 GHz og dual-band som gjør at jeg kan velge å sende på begge frekvensene samtidig. Det har jeg gjort. Alle datamaskinene mine har kun 2,4 GHz trådløst grensesnitt, men nettbrettet har 2,4 GHz og 5 GHz.

For meg som bor i tredje etasje er rekkevidden til routeren god utover nabolaget, spesielt 2,4 GHz. Erfaringen med nettbrettet er at jeg får halvert rekkevidde på 5 GHz, sammenlignet med 2,4 GHz.

Den store forskjellen er hastigheten som er stabil og høy på 5 GHz. Årsakene er at nabone sine nettverk sender på andre kanaler enn meg og sensorer til alarmer sender på 2,4 GHz og forstyrrer ikke 5 GHz nettverk. Med flere nettverk og bedre routere blir 2,4 GHz en utfordret frekvens.

I tillegg får jeg inn mange trådløse nettverk på 2,4 GHz som sender jevnt over alle de 13 kanalene, sånn at mitt nettverk må overlappe naboene sine nettverk og da blir nettverket mitt ustabilt og tregt. På 5 GHz i samme rommet som routeren får jeg hastigheten som jeg betaler for.

Mange kjøper seg trådløse TP-linker for å få god dekning i hele huset, men de forsterker ikke signalet. De videresender eksisterende signal videre. Står linken i et rom og henter svakt signal, blir dårlig hastighet videresendt. Jeg vurderte å kjøpe en TP-link, men satset heller på en ny og bedre router i første omgang og det holdt. Noen rom har ikke full dekning, men alle har god hastighet.

Mange har alarm i huset med trådløse sensorer som forstyrrer 2,4 GHz. Når flere kjøper seg nye mobiltelefoner, nettbrett og datamaskiner som har 5 GHz trådløst grensesnitt, kjøper folk seg også nye routere som gjerne kun har 5 GHz. Og flere skaffer seg alarm. Den frekvensen har mye kortere rekkevidde, men forstyrres ikke i like stor grad og gir høy hastighet innenfor rekkevidde.

For de som bor i store hus og i store leiligheter løses problemet med kort rekkevidde enkelt. De plasserer en TP-link i veggen som videresender eksisterende signal videre, fra et eller flere rom som først hadde dårlig dekning. Spesielt 2,4 GHz blir utfordret når naboene får inn flere nettverk det er av hus i nabolaget.

Jeg ser for meg at frekvensen 2,4 GHz kommer til å teknisk sett bli lagt ned, men det vil ta mange år før den går ut av moten. Fortsatt selges veldig mange datamaskiner, mobiltelefoner og nettbrett med kun 2,4 GHz grensesnitt. Men flere oppdager hvor god hastighet man får på 5 GHz. Jeg er en av dem og fortsetter å bruke 2,4 GHz så lenge jeg har gammelt utstyr som trenger det, inkludert kjøkkenradioen med internett som ble kjøpt midt på sommeren i 2010.

Legg igjen en kommentar