fre. jul 3rd, 2020

Sindre Møllerhaug

Digital media – blogg

Jungeltelegrafen er god markedsføring som fungerer

3 min read

Markedsføring er mer enn å bare kjøpe annonser. Jungeltelegrafen baserer seg på at noen forteller om noe videre til andre som forteller det videre. I dagligtale kalles det for rykter når folk sprer et budskap rundt seg. Det er mest effektivt hvis det er noe som folk har lyst til å fortelle om videre til sine kontakter. Underholdning som deles gratis kan fort spre seg fort hvis folk liker det.

Å dele verdi fungerer bedre enn å selge noe, og å dele verdi først for å senere prøve å selge noe mot betaling. Det kommer helt an på hvilken tjeneste eller produkt som skal selges.

For en fotograf kan deling av egne bilder i sosiale medier være en relevant verdi. Da kan folk følge fotografen i sosiale medier og når de vil leie inn en fotograf til å ta bilder av et selskap, kjenner de til en fotograf som de vet kan ta bilder som de liker og stoler på at han kan ta bilder for dem som de blir fornøyde med. Med referanser blir det lettere å selge hvis andre er fornøyde og vil anbefale deg videre hvis de kjenner noen som trenger den tjenesten.

Podcast, YouTube, blogger og lignende er effektive kanaler å bruke til å spre sin produksjon av underholdning. Med digitale programvarer og rimelig utstyr kan man lage mye gøy på lavt budsjett. Hvordan nå ut med den underholdningen langt uten så stort nettverk?

Måten å få seg venner på er å gjøre ting som man liker, gå ut og være aktive i miljøer som allerede eksisterer. Da kommer man i kontakt med folk om interesser. På YouTube er jeg ikke så aktiv med filmer, men legger ut redigerte filmer fra reiser og er med på noe. Fra før kjenner jeg folk fra miljøer jeg har vært aktiv i og blir kjent med folk i miljøene jeg nå er aktiv i. Jeg deler filmene på Facebook og forteller om de til folk som jeg kjenner. Det er ikke viktig at mange ser filmene, men at det er noen. Når en film først lages så bruker jeg en del tid på klipping og voicing.

Du trenger ikke så avansert utstyr. Mobilen kan fungere godt nok, men bruker du først mye penger på et godt kompakt filmkamera, er det lurt å ha en plan for hva det skal brukes til og hvor ofte. Ellers blir det liggende og så prioriterer du andre ting mens du venter på å bruke det igjen.

Verktøy for jungeltelegrafen som fungerer på den moderne måten:

-gå ut og snakke med folk
-lage ei eller flere sider på Facebook som du inviterer venner til å like
-skrive blogg
-legge ut film på YouTube

I begynnelsen kommer det til å gå tregt, men hvis du holder på en stund og deler ting som folk liker, da følger de med videre og kommer til å anbefale deg videre. Underveis forteller noen deg hva som fungerer og ikke fungerer. Hvis du tilpasser innholdet og fortsetter, da blir du bedre. Ha gjerne flere steder du legger ut noe, men ha en plass å legge ut ting aktivt som interesserte kan følge med på og husker hva du gjør.

Når flere begynner å følge deg bygger du opp “likere” på Facebook-siden, følgere på YouTube og flere leser bloggen din. Da får du se at jungeltelegrafen fungerer.

Legg igjen en kommentar