tor. jul 2nd, 2020

Sindre Møllerhaug

Digital media – blogg

Tregt marked for dyre og skikkelig gode forsterkere til Hi-Fi anlegg

3 min read

Alle aktive hobbyer blir fort kostbare, men for de som er spesielt interesserte i noe er det verdt å investere litt ekstra i det som fungerer skikkelig bra. Stereoanlegg er en hyggelig hobby, men man får ikke venner av å være hjemme, med mindre man samtidig engasjerer seg i sosiale medier og går ut. Med flere hobbyer trenger ikke alt å bli så kostbart.

Noen ganger må man være hjemme eller slappe av. En kveld i sofaen med musikk som låter utrolig bra. Fjernstyre forsterkeren med Wi-Fi (hjemmenettverket) og velge hvilke sanger og spillelister som skal spilles av på høyttalerne. Med TuneIN app velger man en nettradio å høre på. Løsningen er så fleksibel at selv om du styrer musikken med mobilen, stopper ikke musikken selv om telefonen din ringer.

Bruker du bluetooth spilles musikken av fra mobilen og den musikken stopper når telefonen ringer. I tillegg bruker telefonen (eller nettbrettet hvis du bruker det) mye mer strøm enn hvis du fjernstyrer med Wi-Fi. Båndbredden er smalere på bluetooth og rekkevidden er kort som gjør at lyden ikke blir så god. Ved bruk av Wi-Fi blir lyden ganske god.

Teknologien er fleksibel og enkel, men markedet er tregt

Denne teknologien som er fantastisk skulle man trodd gikk ganske fort og ble populært, men til tross for en så enkel løsning er markedet tregt. Mange holder igjen på retro-stilen CD spilleren eller aux (ledning) koblet til mobilen, koblet til stereoanlegget med to høyttalere. Å bytte ut høyttalerne med noe litt større og bedre er uaktuelt fordi det er dyrt. Hva gjør de når høyttalerne ikke virker lenger? Elektronikk går ut på dato på et tidspunkt med slitasje over lang tid.

Kjøpe et skikkelig Hi-Fi anlegg uten at det koster for mye?

Det skal ikke være noe problem. Det finnes CD-spillere som ikke er så dyre og forsterkere som koster noen tusenlapper, men har det meste innebygd, samt innebygd streaming, Wi-Fi antenne og gode tilkoblingsmuligheter. Har ikke butikken en CD spiller som er billig nok, selger mange elektrobutikker billige CD spillere som ikke er like gode. Ellers går det an å spare litt penger og kjøpe en god CD spiller senere.

Digital lyd har rykter om at lyden ikke er så god, på samme måten CD fikk dårlige rykter

Digital lyd er komprimert for å gi nok plass på minnepennen, mobilen eller CD platen. Streaming har komprimering som gir en del støy i lyden. Løsningen er en skikkelig forsterker med alle komponenter som behandler lyden godt, eller bruke vinylspiller som er analog lyd. Lavere bitrate betyr mer komprimert og dårligere lyd. Støyet i lyden som er merkbar ligger i anlegget og ledningene. CD skulle ha perfekt lyd, men det er ikke det. Vinyl har bedre lyd, men det forutser et godt anlegg med gode ledninger og gode høyttalere. Men også god stift og plater uten støv.

Hvorfor er markedet tregt?

Folk er lei av dårlig lyd og utstyr som ikke koster så mye, men er likevel ikke verdt pengene. Når de får høre hva som gir utrolig god lyd og er nytt, men veldig enkelt, tenker de at prisen er for høy eller at det er for vanskelig å lære seg nye ting. De tar seg ikke tid til å spare noen tusenlapper og bruke noen timer på å lære seg hvordan de nye praktiske systemene virker. Mange blir urolige for at enkle CD spillere og små stereoanlegg skal forsvinne fra butikkene. Utviklingen går veldig fort, men markedet er avhengig av at folk bruker penger på nye anlegg og tid på å lære seg funksjonene. Kanskje er markedet like avhengig av at folk foretrekker nye og bedre løsninger.

Legg igjen en kommentar