tor. jul 2nd, 2020

Sindre Møllerhaug

Digital media – blogg

Test: D-Link DIR-809 WiFi router

3 min read

Tidligere brukte jeg en Jensen Scandinavian med to antenner (kun på 2,4 GHz), men slet med dekningen i noen rom, spesielt soverommet. Den var ny i 2013 og har blitt brukt veldig aktivt. Husker den kostet 699 kroner, men for minst to antenner var prisene litt høye på den tiden. Nå får man heldigvis mer nå for pengene når man skal kjøpe en ny og god router.

Denne uka kjøpte jeg en helt ny router på Lefdal for 449 kroner som har 3 antenner. Rekkevidden på 2,4 GHz var mye bedre enn den gamle hadde, også utenfor trehuset som jeg bor i. Før var det nesten umulig å bruke den ute på parkeringsplassen. Den falt ut hele tiden. Nå har stort sett hele parkeringsplassen dekning, men å høre nettradio der på mobilen var ikke så bra. Det falt fort ut. Å gå et stykke fra huset gav meg ikke nok dekning til nettradio, men mobilen var fortsatt koblet til.

Routeren sender også på 5 GHz. For å skille de to nettverkene i listen er det lurt å ha to forskjellige navn som viser hvilken som er 2,4 GHz og hvilken som er 5 GHz. Det ser jeg mange andre har gjort, at en del nettverksnavn slutter med 2G, 2,4 eller 2,4 GHz eller lignende. Noen routere sender kun på 5 GHz, men jeg som kjøper billige mobiltelefoner må foreløpig ihvertfall ha 2,4 GHz.

Denne routeren valgte automatisk den beste kanalen ved oppstart. Med en app på telefonen så jeg at naboene sendte på kanaler rundt kanal 3 som min router valgte på 2,4 GHz. Rekkevidden og hastigheten ble litt bedre når jeg byttet til kanal 8, som var en frekvens med mer ledig plass.

God rekkevidde, men over lang avstand virker ikke nettradio selv om jeg får inn nettverket

Frekvensen 2,4 GHz er så høy at den krever mer eller fri sikt for å fungere bra, men flere antenner på routeren og gunstig plassering kan likevel dekke flere rom i et trehus. Så lenge jeg ser huset klarer jeg å få inn det trådløse nettverket. Signalene blokkeres lett av et murhus og gjerne trehus. Noen få vegger som hindrer kan være nok til å dempe hele signalet sånn at det ikke slipper gjennom. Ved fri sikt kan nettverket nå langt selv om signalet er veldig svakt over lang avstand, så svakt at det nytter ikke å besøke nettsider, men mobilen klarer likevel å koble seg til.

Men til en leilighet med trevegger og en etasje fungerer det utmerket som et hjemmenettverk uten bruk av TP-link eller forlenger. Før mistet mobilen dekningen for WiFi i sengen, men nå er det stort sett full dekning eller nesten full dekning i hele soverommet. Lydkvaliteten på nettradio er god.

Hos meg er det to vegger mellom routeren og soverommet som fortsatt gjør dekningen litt ustabil, men faller ikke helt ut og er ganske sterkt signal eller full dekning. Med den forrige routeren hadde soverommet ikke full dekning, ihvertfall ikke i sengen. Vurderte en TP-link, men ville heller ha en ny router med minst 3 antenner. To antenner viste seg å være for lite for to trevegger.

Legg igjen en kommentar