tor. jul 2nd, 2020

Sindre Møllerhaug

Digital media – blogg

Er det beste å ha lyden trådløs eller med kabel?

3 min read

Med bluetooth og stereoanlegg med trådløse høyttalere på frekvensen 2,4 GHz, låter lyden helt fantastisk. Spesielt hvis signalene ikke blir hindret av tak og vegger. Det blir mer av trådløs lyd og mer streaming av musikken. Med internett er utvalget av sanger og album helt enormt.

Trådløs lyd:

Ulempen med trådløs lyd er kvalitetstap. Lyden blir komprimert for å ikke trenge 100 % fri sikt mellom senderen (anlegg eller enhet) og høyttaler (mottakeren). Fordelen er at man kan kjøpe noen høyttalere og ha en høyttaler i hvert rom. Styre anlegget med en app på telefonen. Det blir veldig fleksibelt og enkelt å fylle opp huset med musikk.

Kabel lyd:

Med kabel slipper man kvalitetstap. Man får god lyd gjennom kabelen, men typen kabel og typen plugger har mye å si, spesielt analoge kabler. 3,5 mm telefonplugg brukes for det meste til hodetelefoner på mobil, pc og mobil. Signalet er svakt, men kontakten er så liten at den er lett å få plass til å lommen. Kablene er ikke så dyre selv om de er lange. Hodetelefoner trenger ikke nødvendigvis så sterkt signal for at lyden skal bli høy.

RCA er en god mulighet for å bare plugge inn, men det som er mye vanligere er bananplugger som er mer teknisk å koble opp. Bananplugger gir skikkelig god lyd. Ellers selges veldig mange hjemmekinoanlegg med trådløse høyttalere. Sånn er det bare, når en stor trend dominerer med nye teknologier, blir de gamle løsningene sjeldnere. Det som blir produsert er det som har lett for å bli solgt.

Du bestemmer hva du velger:

Jeg vil anbefale lyd med kabel så langt det lar seg gjøre, men ofte er den beste teknologien den dyreste. Hvor god råd du har og hvilke behov du har er det som avgjør hva du velger. For min del er fast kabel som FM antenne uaktuelt. Jeg vil ha koax-kontakt sånn at jeg kan velge ekstern antenne som henger inne på veggen. Antenna trenger ikke å være stor for å få inn utmerket signal over lange avstander.

FM blir i Norge faset ut i løpet av 2017, men det er kun rikskanalene og storbyradioene som slår av sine sendere. Lokalradioene fortsetter i minst 5 år til og godt FM signal har bedre lydkvalitet enn DAB med komprimert lyd.

Ellers er tilkoblingsmuligheter viktig. RCA-inngang for vinylspilleren. Hvis det er hjemmekino, så er 5.1 kanalers lyd veldig viktig, ellers får jeg ingen kinofølelse hjemme. Innebygd DVD og CD spiller. Mange anlegg har innebygde streamingtjester for film, men da er vitsen å kunne laste ned aktuelle applikasjoner, sånn at jeg kan velge det jeg vil, for eksempel YouTube og Viafree.

For kvaliteten sin skyld ville jeg prioritert DVD-platene hjemme og være sikret god kvalitet på lyd og bilde. Hvis internett skulle slutte å virke for en stund, kan jeg samtidig se en film mens jeg venter på at internett skal komme tilbake, der jeg har store mengder gratis filmer på Viafree og YouTube. Uten internett har jeg ikke mye å glede meg over når jeg er alene, men en god film redder kvelden.

Legg igjen en kommentar