tor. feb 20th, 2020

Sindre Møllerhaug

Digital media – blogg

CD plater er fortsatt populært

2 min read

Jeg gjør som folk flest og hører ny musikk på Spotify istedenfor å kjøpe musikk. CD er ikke lenger noe jeg prioriterer så mye penger til lenger. Samtidig har jeg samlet på mye god musikk på CD gjennom årene på barneskolen og ungdomsskolen, en tid som varte fra 2000 til 2010. Å kaste plater er noe jeg ikke gjør før platene slutter å virke, men de har blitt tatt så fint vare på at de holder ennå. De brukes mest på lange dager i juleferien og jeg trenger en pause fra datamaskinen. På sommeren er jeg mye ute og hører mye på radioen, spesielt på turer.

CD hadde gode tider langt utpå 2000-tallet. Det var den vanligste måten å kjøpe musikk på. Fordelen var å kunne høre den musikken når det passet, uten avbrudd med prat og reklame. Digital lyd med god kvalitet. Store band og artister kjente godt på platesalget.

Nå hører folk flest musikken digitalt med strømmetjenester. Fordelen er at utvalget er kjempestort og abonnementene koster ikke så mye. Kan ha det på mobilen og pc.

Ulempen med digital lyd er komprimering som betyr at kvaliteten settes ned for å få nok lagringplass til plater, harddisk osv. Med vinyl slipper man det, fordi de platene er analoge. Det avhenger god spiller og gode høyttalere. Jeg har ikke vinyl selv, men vært på besøk hos folk som har vinyl og lyden er god, spesielt når platen knitrer lite eller ikke i det hele tatt. Ulempen er at vinylspilleren tar en del plass. Jeg har foreløpig valgt å ikke prioritere plassen hjemme til vinyl.

CD er fortsatt populært. Mange går til en bruktforhandler for å spare penger. De siste CD platene jeg kjøpte var med ny musikk og jeg sjekket som regel om flere butikker solgte de til ulike priser, sånn at jeg kjøpte ny CD i den billigste butikken. Min prioritering nå er å høre ny musikk på Spotify og høre på samlingen av CD plater så lenge de virker. Og så blir det heller kjøpt inn nye når de slutter å virke, men de blir tatt så fint vare på og brukes så lite at de holder sannsynligvis i mange år til. Det som er så kjekt med strømmetjenester er at jeg kan høre på musikk som jeg vokste opp med, men ikke tenkte kjøpe på CD når den musikken ble spilt mye på radio.

Legg igjen en kommentar