fre. jul 19th, 2019

Sindre Møllerhaug

Digital media – blogg

Høy varme i rommet kan påvirke datamaskinen sin ytelse

3 min read

Jeg bor i blokk og er en aktiv databruker hjemme. Første gangen jeg bodde i blokk var da jeg flytta i april 2014 til samme blokka i Haugesund som jeg bor i nå. På grunn av all varmen som min leilighet får fra naboene, er det bare i vintermåneder ovnene mine blir brukt, ellers blir det altfor varmt. Jeg har spesielt i denne leiligheten merket at varme rom påvirker datamaskinen sin ytelse. Nettleseren blir treg, programmer svarer ikke og det jeg gjør går hakkete, også skrivingen i et word-dokument.

Årsaken til så store problemer er kanskje Windows 7 med 2 GB ram, men i juli kjøpte jeg en helt ny datamaskin som har Windows 8 med 8 GB ram. En ganske kraftig sak etter min mening, men også den blir treg og hakkete når rommet blir varmt. I ei blokk midt på sommeren er det ikke et problem på dagtid å varme opp til 24 grader. Har gardiner og rullegardiner, men sola steker likevel på. Den nye Windows 8 ble kjøpt inn til å sende nettradio, men har også problemer når det blir for varmt. Midt på sommeren er det greit nok, for nå er det veldig lite program å sende, men er dumt hvis den må krasje ofte når det er mye å sende, eller jeg ikke er hjemme når det er mange som hører på. Tekniske problemer kan man heldigvis gjøre noe med i mange tilfeller. I dette tilfellet har jeg renset harddisken raskt med et program som heter Ccleaner. Har faktisk hjulpet veldig mye!

Hvis varmen blir et problem for datamaskinen sin ytelse, kan du prøve ut dette:

-Rense harddisken med programmet Ccleaner, deretter ta en diskopprydding. Ccleaner går mye raskere, men tar ikke alt. Diskopprydding pleier å ta noen minutter, men pleier å gå raskere hvis det ikke er så store mengder unødvendige filer som skal slettes. Det er min erfaring.

-Lufte ut med å åpne døren, åpne vinduer og ventiler. Hvis datamaskinen blir veldig varm, vil den gå tregere. Den har innebygd vifte som lufter den ut, men selve delene til datamaskinen kjøles raskere ned i et rom som har god ventilering eller god utlufting, gjerne begge deler.

-Slå av lyset hvis det er mulig. Lyspærer gjengir en del varme.

-Bruke vifte (sirkulerer bare luften og er mest effektivt ved god ventilering og gjerne utlufting)

-Lukke faner i nettleseren og programmer som ikke er i bruk ( har erfart at det hjelper bare av og til)

Husk at det ikke alltid er så mye å gjøre når datamaskinen blir treg, men tiltakene ovenfor er det jeg gjør for å bedre ytelsen og forebygge at den krasjer så ofte. Spesielt på sommeren er det et problem hvis det blir veldig varmt inne. Da øker viften sitt tempo automatisk for å lufte ut raskere, men kan da samtidig føre til at datamaskinen varmer opp rommet raskere.

Hva du bruker datamaskinen til har mye å si for om den yter godt nok. En pc som bare brukes til å surfe på nettet med, kan klare seg med 2 GB ram. Til litt mer enn det er 4 GB ram å anbefale. Når jeg kjøpte 8 GB ram, sjekket jeg “spørsmål og svar” til Elkjøp og lette rundt etter en som var testet og om tidligere kunder har vært fornøyd. Står mange klager på at den var treg, så leter jeg etter en annen. Min anbefaling er å sjekke erfaringer på nettet om hvilke datamaskiner som er gode nok til ditt formål. Er ikke alltid det viktigste er antall GB ram, men kan helt klart være avgjørende.

Liker du denne bloggen? Støtt gjerne Sindre Møllerhaug på Patreon!

Legg igjen en kommentar

Copyright © Sindre Møllerhaug | Newsphere by AF themes.