man. mai 25th, 2020

Sindre Møllerhaug

Digital media – blogg

Utviklingen gjennom de ti siste årene?

2 min read

Mye var helt annerledes av det som var vanlig, for ti år siden. Ingen så for seg at folk flest kom til å ha abonnement på internett hjemme. Trådløst nettverk som brukes av smarttelefoner. Flatskjerm var noe som ikke så mange hadde. VHS var fortsatt mye i bruk, men for det meste erstattet av DVD-spiller. Ja, sånn var det vanlige i år 2005.

Telefoni og internett ble stadig mer utbredt i 2007. Dette året fylte jeg 13 år, begynte på ungdomsskolen og fikk min første mobiltelefon og bærbare datamaskin. Fra høsten og året etter merket jeg ikke bare at det ble vanligere med trådløst nettverk i huset. Mobil-dekningen ble stadig bedre utbygget langt ute i distriktene der det bodde få folk. Kontantabonnementene sine priser på mobil falt sakte, men sikkert. For meg var det veldig bra, fordi jeg ikke hadde så trygg økonomi. Vinteren 2008 hadde prisene falt til et greit nivå, men 1,28 kr per minutt var dyrt nok for min lommebok. Fortsatt var klapptelefoner populære og GSM var det vanligste mobilnettet, men 3G ble mye bedre utbygget, spesielt i byene.

I 2008 og 2009 ble det mer eller mindre en standard med flatskjerm i huset. VHS-spillere var omtrent ikke å se lenger. Folk forventet trådløst nettverk der de var og papir var noe som ble sjeldnere og sjeldnere. Nyheter rullet etterhvert ut med at opplaget til papir-magasiner og aviser falt, mens nettutgavene derimot gikk oppover. Smarttelefoner ble også vanlige, men i mange butikker fortsatt dyre.

Hvordan har det blitt nå, sammenlignet med år 2005?

Mobiltelefon er veldig billig. Ikke er de bare billige å kjøpe, men man får mye for pengene i abonnementene. Det som nå er dyrt er store datapakker. VHS er et sjelden syn. DVD-spillere er vanlig og man får de i forskjellige prisklasser.

Internett har også sine prisklasser, men konkurransen er tøff, så prisene er rimelige. Smarttelefon og datamaskin er også billig, og de får man kjøpt i forskjellige prisklasser.

Mobilnettet er veldig godt utbygget og det blir generelt bedre. Det vanlige er at internett ikke er en vits, men at det er respektert. Vi vet mye om alle i våre kretser på Facebook. Før visste vi bare om våre nærmeste. Jeg synes det er veldig gøy å se bilder fra hvordan andre har det forskjellige steder. Mobilkameraene pleier å være gode.

Mye kan nevnes som var vanlig for noen år siden, som ikke er så vanlig lenger. Jeg synes det er rart å tenke over det, men sånn går utviklingen. Heldigvis er de nye løsningene mye bedre enn de gamle.

Legg igjen en kommentar